"Valle dei Cavalieri" Pecorino (ewe's milk cheese) Cheese
Place:
Succiso - 42030 Ramiseto
Typology:
Typical production area:
Companies:
Coop. La Valle dei Cavalieri
Location Succiso Nuovo
Ramiseto
Ph.: 0522/892346
Historical Origins:
L'allevamento di ovini e la produzione di formaggi nell'Appennino ha origini antichissime data la grande presenza di pascoli nell'alta montagna. Ancestrale è anche la pratica della "transumanza": un antico documento sull'economia del luogo del 1600 annota come tutta l'area pur avendo terreni fertili veniva lasciata spesso incolta per il clima invernale rigido che spingeva gli abitanti del luogo a recarsi con i greggi nella Maremma toscana o nelle bonifiche padane. La tradizionale transumanza a piedi, che durava alcune settimane, è stata sostituita in epoca moderna dal trasferimento delle greggi con camion ed è praticata tuttora.
Tools:
"Massese" breed sheep raising, lamb selling and production of Pecorino (ewe's milk cheese).
Ingredients:
Production of Pecorino cheese
Milking is done mechanically to two groups the milk is then put in a special fridge with a temperature of 4°C.
The milk is processed with a polyvalent heater with "alfa-aval", after this the milk is collected and it is curdled.
After the cheese has been removed from the molds, it is put on wood slats and seasoning begins; the following day it is salted and is left to season.
Pecorino can be of two types: cold Pecorino to be seasoned, which is obtained by heating the milk up to 33° adding the curd later; the fresh "caciotta" cheese obtained heating the milk up to 68° is then cooled to 42° and later on has active enzymes added to it and the temperature is brought to 48°; finally curd is added, the shape is formed and it is left to season for 15/20 days.
Municipality:
VENTASSO
Piazza Primo Maggio, 3, Loc. Cervarezza, 42032 Ventasso (RE)
0522/891911, 0522 891520
info@comune.ventasso.re.it
www.comune.ventasso.re.it
Last update: December 12, 2023